Türk mutfağının kimi yöresel yemekleri acılıklarıyla bilinir. Topraklarımız birçok acı biber cinsine sahip. Pekala, bu acı biberlerimizden biri dünyanın en acı yedi biberinin içinde mi? Listedeki yedi acı biberin hepsi tabiattan mı yoksa insan üretimi olan yeni acı biber cinsleri de var mı? Tüm bu soruların karşılığı içeriğimizde?
Kaynak: https://recipes.howstuffworks.com/foo…
7. İskoç bonnet biberi (350,000 SHU)
Bonnet biberi yahut Karayip kırmızı biberi olarak da bilinen İskoç kaput biberi, Habanero biberinin ile birebir aileden olmakla bir arada eşit derecede acıdır. İskoç bonnet biberleri; Güney Amerika, Batı Afrika ve Karayipler’de bol ölçüde yetişir. 1990’lardan evvel, bu bibe çeşidi 350.000 SHU’nun üzerinde ölçülen iki biberden biriydi. Oburu ise habanero biberiyidi.
6. Kırmızı Savina Biberi (350,000 – 575,000 SHU aralığında)
Kırmızı Savina, habanero biberinin bir çeşididir. Bir baharat şirketinde çalışan Frank Garcia, kırmızı savina biberini bir habanero biberinin daha büyük ve daha acı bir versiyonunu yapmayı planlarken Kaliforniya’da geliştirdi. 1994 ve 2006 yılları ortasında Guinness Dünya Rekorları, kırmızı Savina’yı dünyanın en acı biberi olarak seçti. Tadı bir habanero ve İskoç bonnet biberine misal, yalnızca çok daha acı.
5. Bhut Jolokia (Hayalet) Biber (1,001,304 SHU)
Amerikada hayalet biber olarak bilinen Bhut Jolokia, kuzeydoğu Hindistan’da yetişmekte. Tam ismi ‘Bhutan biberi’ manasına gelir. Doğal olarak oluşan bu biber, dünyanın en baharatlı mutfaklarından birine sahip olan Bhutan’da sıklıkla tüketilir. Hayalet biber, kırmızı Savina’dan iki kat daha acıdır ve 2006 yılında Guinness’in ‘dünyanın en acı biberi’ unvanını almıştır.
4. Naga Viper Biberi (1,382,118 SHU)
Naga viper biberi birinci sefer İngiltere’de yetiştirildi. Grange-Over-Sands’de bir biber yetiştiricisi olan Cumbria, bu biberi Naga Morich, Bhut Jolokia ve Moruga Scorpion biberlerini hibritleyerek üretti. 2011 yılında, bu özel biber kısa bir müddet için Guinness Dünya Rekorları’ndan dünyanın en acı biberi unvanını aldı.
3. Trinidad Scorpion Butch T Biberi (1,463,700 SHU)
Bu biber, birinci olarak Trinidad ve Tobago’da bir bitki yetiştiricisi olan Butch Taylor’ın Mississippi’de ürettiği tohumları kullanmasıyla ortaya çıktı. Bu acı biberler, herkes için olmasa da, dünyanın en acı biberleri ortasındadır.
‘Astımlılar uzak durmalı. Sözün tam manasıyla nefeslerini kesebilir, sizi kusturabilir.’
-Butch Taylor
2. Trinidad Moruga Akrep Biberi (2,009,231 SHU)
Trinidad akrep biberi, Butch T biberinden farklı olarak, Trinidad ve Tobago’nun yerlisidir. Hibritlenmeyen bir çeşit olarak gelişir. Birinci ısırıkta, bu üstün acı biberin meyvemsi bir tadı varmış üzere gelse de birkaç dakika snra ağır bir acı hissedilir. 2012’de, New Mexico Şili Konferansı tarafından dünyanın en acı biberi olarak seçildi.
1. Carolina Reaper Biberi (2,200,000 SHU)
2013 yılında Guinness Dünya Rekorları, Carolina Reaper biberini resmi olarak dünyanın en acı biberi ilan etti ve biber bu unvanı hala elinde tutmakta. Biber, Puckerbutt Pepper Company’nin sahibi Güney Carolina’dan Ed Currie tarafından geliştirilen bir çeşidi. Trinidad akrep biberi üzere, bu biber de tatlı ve acının bir karışımıdır. Biber ortalama 1.641.183 SHU’ya sahiptir, lakin 2.200.000 SHU acıya kadar çıkanları vardır.
Biberin aerosol haline getirilmiş yağlarının kokusu bile nefes nefese kalmamıza neden olabilir.
Dünyanın en acı acı biberini yetiştirme yarışı şimdi sona ermiş değil. Daha acı biberleri ürettiğini söyleyen yetiştiriciler olsa da şimdi doğrulanan olmadı.